sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Erottumattomat




Näetkö kuvioissa eroja?

Vertaile vierekkäisten kuvioiden värisävyjä sekä vaaleutta ja tummuutta. Siirrä sitten tasoa niiden päälle tarkistaaksesi oikean värin.

Kahdessa parissa kuvioiden väri on sama, vaikka ne näyttävät erilaisilta. Yhdessä värit ovat erilaisia, vaikka kuviot näyttävät samansävyisiltä.

Näköaistimme ei kykene rekisteröimään pinnan värisävyä ja vaaleutta absoluuttisesti, vaan se tapahtuu suhteessa ympäristöön. Harmaa pinta näyttää tummassa ympäristössä paljon vaaleammalta kuin sama pinta vaaleassa ympäristössä. Samoin värisävyn kokemus riippuu ympäristön värisävystä. Sama pinta voi näyttää katsojasta olevan jopa sininen tai keltainen, jos sen ympärillä olevat värit vaihdetaan sopivasti. Saman väriset pinnat näkyvät hyvin eri värisinä eri ympäristöissä, vaikka molemmat nähtäisiin samaan aikaan.
Ennen kuin optinen kuva siirtyy silmästä tajuntaan, aivot suorittavat monta monimutkaista prosessointia kuvalle. Siihen sisältyy monia mahdollisuuksia erilaisten näköharhojen syntyyn.

Näköhavainto on aina vertailua johonkin, kuten ympäröivien esineiden väriin, vaaleuteen tai kokoon. Hetkellistä näköhavaintoa verrataan myös aikaisempiin. Vasta aikuisena näön leikkauksella saaneet ovat usein kykenemättömiä tulkitsemaan näkemäänsä, koska heiltä puuttuvat näköaistille välttämättömät muistikuvat ja heidän aiovnsa näkökeskus ei ole harjaantunut tulkitsemaan silmin niihin antamaa ärsykettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti