sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Vierivät pyörät

Miksi toinen pyörä on nopeampi ?

Aseta molemmat pyörät kaltevan tason yläpäähän ja päästä niistä samanaikaisesti irti.

Toinen pyöristä voittaa aina. Löydätkö pyöristä eroavaisuuksia?

Pyörät ovat yhtä suuret, yhtä painavat ja samoista materiaaleista tehdyt. Ainoa eroavuus on painojen paikat. Toisella ne ovat lähellä keskustaa, toisella lähellä reunaa. Tästä johtuen pyörillä on erisuuret hitausmomentit.
Hitausmomentti on fysikaalinen suure, joka kuvastaa pyörivän kappaleen kykyä vastustaa pyörimisnopeuden muutosta. Pyörällä, jonka painot ovat ulkokehällä, on suurempi hitausmomentti. Siksi se kiihtyy vieriessään hitaammin ja jää jälkeen pyörästä, jonka panot ovat lähempänä pyörimisakselia.

Monien yleisten paikkojen vessoissa käytetään hyvin isoja WC-paperirullia. Niiden suuresta hitausmomentista johtuen rulla lähtee hitaasti pyörimään paperia rullalta vedettäessä. Liian nopea vetäisy katkaisee helposti paperin ennen aikojaan. Fysiikan tuntemus on valttia tässäkin. Isosta rullasta paperia kannattaa vetää ensin hitaasti sopiva määrä. Sitten paperi voidaan katkaista nopealla nykäisyllä ilman, että toisella kädellä on pidettävä rullasta kiinni kuten pienen rullan kanssa täytyy tehdä.


Linkit

Katti Matikainen ja vierivät pyörät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti