sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Nosta auto





Jaksatko nostaa pienen henkilöauton?


Vedä köydestä ja katso, mitä autolle tapahtuu.

Köydestä vetämällä saadaan auto helposti nousemaan ilmaan.

Mekaniikan kultainen sääntö sanoo: ”Mikä matkassa hävitään, se voimassa voitetaan”. Talja on tätä periaatetta soveltava laite. Yläpalkkiin kiinnitetyn väkipyörän ja köyden avulla saadaan auton nostoon tarvittava voima käännettyä alaspäin suuntautuvaksi vedoksi. Usean liikkuvan väkipyörän avulla voima moninkertaistuu.
Heurekan taljassa jokainen liikkuva väkipyörä on kiinni yläpalkissa ja ylempänä olevassa pyörässä. Tällä konstruktiolla jokainen liikkuva väkipyörä kaksinkertaistaa vetovoiman. Siis nostovoima on 26 = 64 kertaa niin suuri kuin vetovoima.
Köysien liikkumat matkat menevät samassa suhteessa, mutta kääntäen. Jotta auton saisi nousemaan 10 cm, niin köyttä on vedettävä noin 6 metriä.

Yksinkertaisia väkipyöriä käytettiin jo ennen ajanlaskun alkua. Arkhimedeen kerrotaan nostaneen taljalla laivoja telakalle. Hänen suuhunsa laitettu lause ”Antakaa minulle tarpeeksi pitkä vipu ja kiinteä piste, niin siirrän Maapallon paikoiltaan” kuvaa hyvin mekaniikan kultaista sääntöä. Teoriassa sen avulla mahdollista saada äärettömän suuria voimia, mutta käytännön realiteetit, kuten kitka tai aineen kestävyys tulevat jo paljon sitä ennen vastaan.


Linkit

Katti Matikainen ja nosta auto

2 kommenttia:

  1. Tuohan on kätevä. Meidän tuttu on puhunut, että hommaisi saksinostimen auton nostoon. Hän tekee paljon huoltoja ja korjauksia, joten on hänelle varmasti kätevä. En tiennyt, että köydelläkin se on mahdollista. https://hybeko.fi/index.php/genie-nostimet/

    VastaaPoista