sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Lentävä matto



Onko lentävä matto vain tarua?

Täytä letkulla paineilmasäiliö. Vapauta letku napinpainalluksella ja työnnä itsesi liukumaan.

Matto pysyy ilmassa noin ½ minuutin ajan, jolloin sillä voi ”lentää”. Lopulta ilma säiliössä käy vähiin, suihku heikkenee, paine maton alla laskee ja matto laskeutuu maahan.

Säiliön pohjassa olevista pienistä reistä purkautuva ilma työntää mattoa ylöspäin. Maton ”helmat” estävät, että maton alle virrannut ilma ei karkaa heti. Syntyvä ylipaine pitää maton irti maasta.
Matto asettuu sille korkeudelle, jossa suihkun ja maton alla olevan ilman paineen mattoon kohdistama nostovoima ja maton matkustajineen paino ovat yhtä suuret. Ollessaan irti maasta matto liikkuu lähes kitkatta, joten sen liikkeelle saamiseen tarvitaan voimaa vain massan hitautta vastaan – kuten myös sen pysäyttämiseen.

Samaa periaatetta käytetään ilmatyynyaluksissa, jotka ovat varsinkin kelirikkoaikana saaristossa käteviä kulkuvälineitä. Niillä kun voi liikkua sekä maalla, vedessä että jään päällä.
Ensimmäisen ilmatyynyalus suunniteltiin jo 1700-luvun alussa Ruotsissa. Sitä ei koskaan rakennettu. Ihmisvoimalla paineilmaa tuottavana se tuskin olisi toiminut. Ensimmäinen toimiva ilmatyynyalus tiettävästi oli suomalaisen insinööri Kaarion vuonna 1935 rakentama pintaliitäjä.


Linkit

Katti Matikainen ja lentävä matto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti