sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Fakiirin peti


Uskallatko maata terävillä nauloilla?

Nosta kammesta fakiirin pedin naulat ylös ja kosketa niitä ensin sormilla. Asetu tämän jälkeen makuulle ja nosta naulat uudestaan pystyyn. Pidä pääsi tyynyllä.
Tuskin huomaat nauloja saatikka niiden terävyyttä.

Nauloja on paljon, 2335 kappaletta. Niiden aiheuttama paine jakautuu koko kehon alueelle, jolloin yhden naulan petillä makaajaan kohdistama paine jää aika vähäiseksi. Paine on suunnilleen sama, mikä kohdistuu jalkapohjiin seisottaessa paljain jaloin tasaisella alustalla. Siis jos kestät seisomisen lattialla paljain jaloin, niin kestät hyvin makaamisen fakiirin pedilläkin. Lisäksi on syytä huomata, että jalkapohjissa on paljon tiheämmässä paineeseen reagoivia hermosoluja kuin selässä. Sekin vähentää paineen tunnetta selässä.

Kappaleen maahan kohdistama paine riippuu kappaleen painosta ja maahan osuvan osan pinta-alasta. Niinpä korkokengillä kävelevä ihminen voi saada aikaisekseen lattiaan pahempaa jälkeä kuin elefantti. Lattiaan kohdistuva paine voi nimittäin olla kengän kapean koron alla suurempi kuin monta kertaa painavamman elefantin leveän jalkapohjan alla.


Linkit

Katti Matikainen ja fakiirin peti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti