sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Keilapallokanuuna





Saatko tennispallon kattoon asti?

Vedä keilapallo narun avulla ylös ja päästä se sitten putoamaan. Tarkkaile tennispalloa viereisessä putkessa.

Keilapallon alkaessa pudota sen edellään työntämä ilma purkautuu ison putken reistä. Reikien jälkeen keilapallo työntää ilmaa edellään kohti pienempää putkea, jolloin tennispallo lähtee kohti kattoa.

Ilman isossa putkessa olevia reikiä keilapallo putoaisi hyvin hitaasti eikä tennispallo nousisi kovin korkealle. Hitaus johtuu siitä, että kapeassa putkessa oleva pallo ja ilma yhdessä vastustavat keilapallon putoamista hyvin tehokkaasti. Kun ilma pääsee purkautumaan ison putken rei´istä, putkeen ei synny samanlaista keilapallon liikettä vastustavaa ilmapatsasta. Pallo ehtii saada niin suuren nopeuden, että se vauhtiin päästyään työntää helposti edessään olevan ilman ja sen mukana pienemmässä putkessa olevan tennispallon korkeuksiin. Nopeasti putoavalla keilapallolla on paljon enemmän työntövoimaa kuin hitaasti putoavalla. Tennispallon nopeutta kasvattaa vielä se, että sitä työntävän ilman nopeus kasvaa sen ahtautuessa isosta putkesta pieneen.

Joissakin polkupyörän pumpuissa on pieni reikä sylinterin yläpäässä. Senkin tarkoituksena on helpottaa alkuvauhdin antamista männälle ja helpottaa näin pumppaajan työtä.


Linkkejä

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen blogi, jota tekee mieli heti kommentoida. Hidastuksetsa näkee selvästi, että savupatsas pöllähtää pienestä putkesta vasta selvästi sen jälkeen, kun tennispallo on jo lähtenyt putken suulta.
    Kysymykseni kuuluu: Oliko pienessä putkessa jo alunperin savua vai tuliko se sinne vasta keilapallon työntämänä. Nimittäin jos siellä oli savua jo valmiiksi, niin silloinhan tämä hidastettu video todistaisi, että tennispallo ei nouse ilmavirran vaan paineaallon nostamana.
    Miten oli?
    Kalevi Uitto
    DI
    Espoo

    VastaaPoista