sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Vetyraketti



Toimiiko raketti vedellä?

Aloita koe pyörittämällä kampea. Valot muuttuvat vihreiksi, kun raketti on lähtövalmiina. Käynnistä lähtölaskenta nappia painamalla.

Raketti lennähtää ilmaan, kun kampea pyörittämällä aikaansaadut kaasut sytytetään.

Kampea pyöritettäessä syntyvä sähkövirta hajottaa vesimolekyylit H2O kaasumaisiksi alkuaineikseen vedyksi (H) ja hapeksi (O). Tämä kemiallinen reaktio on luonteeltaan endoterminen eli se vaatii energiaa, joka tulee kammenpyörittäjän lihaksista. Käänteinen reaktio, vedyn ja hapen yhtyminen eli vedyn palaminen vedeksi on vastaavasti eksoterminen, eli se luovuttaa energiaa: Kaasuseoksen palaessa räjähdysmäisesti vesihöyryksi palokammioon muodostuu painetta. Paine purkautuu palokaasujen virratessa voimalla ulos raketin takaa, mikä saa raketin nousemaan.

Vedyn palamisen lämpöarvo suhteessa massaan on hyvin suuri. Se on noin kolminkertainen bensiiniin verrattuna. Siksi vetyä käytetään avaruusrakettien polttoaineena, koska raketin noustessa kaikki ylimääräinen paino on haitaksi. Vety ja sen palamiseen tarvittava happi ovat raketissa nesteeksi jäähdytettyinä, kumpikin omassa säiliössään.


Linkit

Video kohteesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti