sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Pyörivä pöytä



Miten pyörivälle levylle päätyvät esineet vierivät?


Vieritä esineitä pöydälle joko niin, että vieriminen alkaa pyörivältä levyn päältä tai reunalta ennen pyörivää levyä. Voit säätää pyörimisnopeutta napeista.

Esine kaartaa aina pyörimisen suuntaan. Reunalta pyörivälle levylle vierivä esine poistuu pyörivältä pöydän osalta suunnilleen samasta kohtaa ja samaan suuntaan, miten se olisi tehnyt, jos pöytä ei pyörisi. Suoraan pyörivälle levylle vieritetty esine käyttäytyy hyvin arvaamattomasti.

Esineen tullessa pyörivälle levylle siihen alkaa vaikuttaa kitkavoima. Esineen päästessä yli pyörivän levyn puolivälin, kitkan suunta kääntyy pyörimissuunnan mukana. Siksi koko pyörivän levyn lävitse vierivään esineeseen vaikuttavan kitkan kokonaisvaikutukset vasemmalle ja oikealle ovat yhtä suuret. Siksi esine jatkaa matkaansa pöydän liikkumattomalla osalla alkuperäiseen suuntaansa.
Levylle vierimään laitetulla esineeseen kohdistuvalla kitkalla ei ole tätä symmetriaa. Siksi se käyttäytyy ennustamattomasti.

Sama ilmiö vaikuttaa mm. hypättäessä pois karusellista, jonka pyöriminen vielä jatkuu. Jos haluttaisiin jäädä paikoilleen maahan, karusellin antama liike olisi kumottava eli pitäisi hypätä pyörimissuuntaa vastaan. Paljon helpompaa on kuitenkin jatkaa liikkeen suuntaan maassa muutamalla juoksuaskeleella, eli olla vastustamatta massan hitautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti