sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Ilman ilmaa







Kumpi putoaa nopeammin, höyhen vai pallo?

Käännä putkea ja tarkkaile kappaleiden putoamista. Ime ilma putkesta vihreästä napista. Miten kappaleet nyt putoavat? Ilman saa putkeen punaisesta napista.

Ilmassa höyhen putoaa hitaammin kuin pallo, mutta tyhjiössä ne putoavat yhtä nopeasti

Pudotessaan kappaleet  työntävät ilmaa tieltään, mikä aiheuttaa putoamista vastustavan voiman, ilmanvastuksen. Kappaleen putoamisnopeus riippuu siitä, kuinka suuri ilmanvastus on suhteessa kappaleen painoon. Höyhen putoaa ilmassa hitaammin, koska sen ilmanvastus suhteessa sen painoon on paljon suurempi kuin pallolla.
Tyhjiössä putoamisnopeuteen vaikuttaa vain painon antama kiihtyvyys, joka on kaikilla kappaleilla sama. Pallo ja höyhen putoavat samalla nopeudella.

Putoava kappale saattaa saavuttaa nopeuden, jossa ilmanvastus on yhtä suuri kuin kappaleen paino. Tämän jälkeen putoamisnopeus ei enää kasva. Tätä kutsutaan rajanopeudeksi. Laskuvarjohyppääjän rajanopeus ennen varjon aukeamista on noin 200 km/h normaalissa hyppyasennossa ja pystysuorassa sukellusasennossa jopa 300 km/h.


Suurin mitattu ihmisen saavuttama hetkellinen pudotusnopeus on 1142 km/h. Putoamaan lähdettiin 31 kilometrin korkeuteen nousseesta heliumpallosta. Niin korkealla ilmanvastus on enää 1/100 merenpinnan tasosta.

2 kommenttia:

  1. o.o Haluun Heurekaan...

    VastaaPoista
  2. Mainitsemasi nopeusennätys on rikottu vuonna 2012. Tämän sinä jo tietenkin tiesit, mutta mainitsin nyt niille jotka eivät asiasta tienneet tai eivät tulleet asiaa ajatelleeksi silloin kun artikkelia lukivat. Eli Felix Baumgartner hyppäsi/putosi 39 km:n korkeudesta ja putoamissvauhdin kerrotaan olleen jopa 1357 km/h.

    VastaaPoista