maanantai 6. joulukuuta 2010

Olematon sävyero



Ovatko kuviot samanvärisiä?

Vertaile harmaiden kuvioiden sävyjä. Liikuta sitten tasoa ja katso mitä niille tapahtuu.
Kuvioissa on sama väri. Sävy näyttää kuitenkin muuttuvan, kun tasoa liikutetaan.

Kyseessä on värikontrasti-ilmiö, jossa havaitsemamme sävy muuttuu ympäröivän värin vaikutuksesta vastakkaiseen suuntaan: tummalla ympäröitynä harmaa vaalenee, vaalealla ympäröitynä tummenee. Keltainen taas saa kuvion sinistymään ja violetti kellertämään. Tässä tapauksessa kontrastivaikutus näyttää kuitenkin toteutuvan päinvastaisella tavalla. Harmailla raidoilla on eniten kosketuspintaa niiden sivuilla oleviin väreihin, mutta silti musta tummentaa, valkoinen vaalentaa, violetti sinistyttää ja keltainen kellastuttaa kuviota.

Poikkeama selittyy hahmolakien avulla. Niillä tarkoitetaan havaitsemisen keinoja, joiden avulla me muodostamme kokonaisuuksia yksittäisistä havainnoista sekä rytmitämme ja erottelemme havaintoärsykkeitä muiden joukosta. Sekä kuvio että taustan pystyraidoitus muodostavat tulkintaamme ohjaavia kokonaisuuksia. Tulkitsemme harmaan kuvion eheäksi pinnaksi, jonka päältä kulkee raitoja. Toisaalta liitämme harmaat raidat osaksi pystyraidoitusta. Harmaa ei siis vertaudukaan sivuilla olevaan väriin vaan samassa pystylinjassa olevan raidan väriin. Hahmolakeja ovat mm. kuvion ja taustan laki, läheisyys, samanlaisuus, jatkuvuus, tuttuus ja yhtenäinen liike.

Eri alojen suunnittelijat hyödyntävät jatkuvasti hahmolakeja saadakseen aikaiseksi esimerkiksi mahdollisimman helppokäyttöisiä ja selkeästi ymmärrettäviä tuotteita tai liikennejärjestelyjä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti